Адвокат Кріс Курчаба: “Ми на вашому боці”

У нас в гостях один з найкращих імміграційних адвокатів Чикаго

 Jim Youngs Photography

– Кріс, як подати заявку на американську робочу візу?

– Робочі візи доступні для всіх типів працівників, але доступні в обмежених кількостях. Наприклад, висококваліфіковані посади, що вимагають вищої освіти, доступні лише один раз на рік – приблизно в жовтні, а в останні роки їх були видано надто багато, що призвело до видачі віз за лотерейною системою. Щоб подати заявку на робочу візу, особа повинна перебувати в США на легальній основі або проживати в Україні. Також, ви повинні мати роботодавця, готового найняти вас.

 – Який тип візи мені слід отримати, якщо я хочу стати постійним жителем США?

– Будь-хто може подати заявку на постійне місце проживання. Більшість заявників, які подавали заявку на постійне місце проживання, перебували в США за студентською або іншою візою, яка надається на більш тривалий термін. Процес подачі заяв на постійне проживання також доступний особам, які перебувають в Україні або Європі. Необов’язково, щоб заявник знаходився в США. З огляду на прискорену обробку заяв про постійне проживання через роботодавця, набагато швидше подавати заявку безпосередньо на постійне місце проживання, замість того, щоб подавати заявку на робочу візу, а потім на постійне місце проживання.

– Як подати заявку на отримання громадянства США?

– Як правило, коли ви перебуваєте в США в якості постійного жителя протягом 5 років (маєте “зелену-карту”), ви можете подати заявку на отримання громадянства. Якщо ви отримали дозвіл на постійне місце проживання за допомогою шлюбу з чоловіком-громадянином США та продовжуєте жити з цим чоловіком, ви можете подати заявку на отримання громадянства через 3 роки.

Як подати заявку на сімейну зелену карту?

– Ви можете стати спонсором візи для члена сім’ї, залежно від ваших відносин. Громадяни США можуть спонсорувати своїх дружин, батьків, дітей (одружених або неодружених) та братів і сестер. Постійні мешканці можуть спонсорувати своїх дружин та незаміжніх (або розлучених) дітей. Нещодавно була подана пропозиція скасувати спонсорство громадянами США їхніх братів і сестер. Отже, якщо ви хочете спонсорувати свого брата/сестру, рекомендується зробити це якомога швидше, перш ніж закон вступить в силу.

– Як довго моя зелена карта залишатиметься дійсною?

– “Зелена карта” або карта постійного жителя, як правило, діє протягом 10 років. У більшості випадків (крім власників тимчасових карток) ви продовжуєте залишатися постійним жителем, навіть якщо термін дії вашої картки закінчиться, однак ваша картка стає недійсною, і вам потрібно подати заявку на нову картку, якщо вона необхідна вам для роботи, отримання пільг або подорожей.

– Якщо я отримаю зелену карту, що мені буде потрібно для отримання громадянства шляхом натуралізації?

– Щоб отримати громадянство, вам доведеться почекати 5 років (або 3, якщо ви одержали постійне місце проживання через шлюб). Ви повинні провести більше половини цього часу в США, не бути заарештованим протягом 5 років, і пройти базовий тест історії та громадянської позиції США, а також розмовляти англійською мовою при перегляді вашої заявки.

– Термін моєї візи сплив, що я можу зробити?

–  Якщо термін дії вашої візи закінчився, і ви були в США менше ніж 180 днів після закінчення терміну дії, ви все ще можете залишити США без наслідків імміграції. Ви втратите візу у своєму паспорті, але якщо ви не проведете незаконно 180 днів або більше в США, ви можете залишити країну та подати заявку на отримання нової візи або подати заявку на постійне місце проживання.

Якщо ви студент, ви можете подати заявку на повернення вашої візи, якщо минуло менше п’яти місяців з моменту закінчення терміну її дії. У деяких випадках, якщо ви вважаєте, що вам неправомірно відмовили в отриманні візи, ви можете подати заяву на особливий розгляд, щоб відновити свій статус.

Якщо жоден з цих варіантів не є доступним, єдиним варіантом є подання заявки на постійне місце проживання та визначення того, чи маєте ви право на отримання візи за спеціальним винятком або дозволу на безвізове перебування.

Я отримав рішення про депортацію, чи можу я щось зробити, щоб уникнути депортації?

– Є лише незначний шанс того, що ви можете попросити відновити справу, якщо ви вважаєте, що попередній адвокат неналежним чином представляв ваші інтереси. В іншому випадку, рішення про депортацію є остаточними і не можуть бути оскаржені. Якщо ви стали жертвою неправильної консультації з питань імміграції, ви можете подати заявку на повторне відкриття вашої справи, якщо є достатньо підстав. Ви повинні зв’язатися з нашим офісом, щоб дізнатися про проблеми та вимоги щодо подання такого запиту.

– Отримання зеленої картки на основі шлюбу

– Взагалі кажучи, подаючи заявку на постійне проживання через чоловіка/дружину, ви повинні довести, що ви перебуваєте у справжньому шлюбі. Це передбачає логічний огляд спільних документів, які пари, як правило, мають – у тому числі доказ того, що ви: живете разом, користуєтесь спільним банківським рахунком, маєте спільне страхування, витрачаєте кошти разом, їздите у відпустку та можете згадати основні моменти ваших стосунків. Кожен шлюб є відмінним. Найголовніше – пам’ятати про те, що вам потрібно довести, що ваш шлюб є дійсним, надавши Імміграційній Службі якомога більшу кількістю доказів того, що ви перебуваєте у відносинах, використовуючи документи, які, як правило, є у подружжя.

– П’ять порад про підготовку до імміграційного інтерв’ю

– Під час прибуття до Імміграційної служби, ви завжди повинні бути готовими надати всі оригінали документів та довести, що ви можете отримати згоду на отримання візи. Ця процедура включатиме підтвердження вашого спонсорства – шлюбу, або того, що ви працюєте в компанії, яка вас спонсорує. Якщо ви погано володієте англійською мовою, приведіть кваліфікованого досвідченого перекладача. Перегляньте свою заявку, переконайтеся, що у вас є дійсна медична довідка (видана протягом останнього року).

Якщо у вас є особисті питання, будь ласка, зв’яжіться з нашим офісом – ми допоможемо вам.

Kurczaba & Associates

6219 N. Milwaukee, Chicago, IL 60646

www.kurczabalegal.com
(773) 774-0000

10661 S. Roberts Rd. #101

Palos Hills, IL 60465

1 page_15

Interview