“Молитвою мама рятує свою дитину” – Блаженніший Святослав

«Молитва мами відкриває небо, молитва мами рятує свою дитину і дає їй ключі до життя вічного», – Блаженніший Святослав

“Молитвою мама рятує свою дитину” – Блаженніший Святослав

4 серпня 2018 року з нагоди XIII з’їзду спільноти «Матері в молитві» Стрийської єпархії до міста Стрия завітав Блаженніший Святослав, який у співслужінні єпарха Стрийського владики Тараса (Сеньківа) та єпископа-помічника владики Богдана (Манишина) очолив Архиєрейську Літургію.

Розважаючи над текстом Євангелія дня, Глава УГКЦ сказав, що сьогоднішнє Євангеліє пояснює нам ким ми є через поняття «дитина». Бог Отець сьогодні дає нам зрозуміти, що сотворив нас не для того, щоби ми були слугами, чужими, а для божественного синівства.

Головна молитва, яку залишив нас Спаситель розпочинається із слова «Отче», яке є Божим об’явленням, що Бог в якого ми віримо є нашим Отцем, а ми є його діти. В кінці цю правду Отець явив у своєму Єдинородному Сині, про що ми кажемо у символі віри.

Дух же Святий, якого отримуємо у Таїнстві Хрещення і який, замешкавши у нашому серці зсередини навчає нас і єднає з Богом, є за словами апостола Павла також «Духом усиновлення».

«Чи ж ви не знаєте, що у ваші серця Бог Отець влив свого Духа, який з вас кличе до Нього «Авва Отче». Тому, за словами Блаженнішого Святослава, на питання «хто ми?», маємо з певністю відповідати, що ми є діти Божі, спадкоємці царства небесного, яке неможливо заробити, а тільки унаслідувати.

Звертаючись до учителя Церкви ІІІ ст., Патріарх зауважив, що «ніхто не може мати Бога за Батька, якщо він не має Церкву за матір». А цю правду можна зрозуміти лише через призму свідоцтва, молитви і навчання рідної матері.

«Пізнаючи обличчя своєї матері, дитина може відкрити для себе обличчя свого Небесного Отця». На жаль, людина в сьогоднішній культурі є людиною сирітства. Тому так важко їй є зрозуміти і прийняти своє Боже синівство.

Блаженніший Святослав в особливий спосіб наголосив на важливості і силі материнської молитви, без якої немає справжнього глибокого життя християнської родини, немає повноцінного молитовного життя у Христовій Церкві.

«Молитва мами відкриває небо, молитва мами рятує свою дитину і дає їй ключі до життя вічного».

У сьогоднішній борні Україна стоїть завдяки молитві української матері, яка «молитовним покровом огортає своїх дітей на фронті, лікує їхні рани, випрошує кращої долі для нашого народу та держави», – мовив Глава і Отець УГКЦ.

На завершення проповіді Архиєрей висловив слова вдячності спільноті «Матері в молитві»: «Сьогодні я прибув до вас дорогі матері, щоби схилити голову і сказати щире спасибі в імені ваших дітей, в імені України.

Сьогодні ви помагаєте кожному українцеві зрозуміти ту велику силу Божої любові, скликаєте вогонь Духа Святого на нашу землю і наш український народ. Хочу подякувати вам за те, що пригадуєте ким ми з вами є – дітьми Божими».

А до всіх присутніх звернувся із закликом «вчімося разом молитися», аби та сила, яку Господь дав нам у руки була запорукою нашої національної сили, нашим скарбом, ключем до нашої перемоги.

Також Блаженніший закликав в особливий спосіб вглядатися в обличчя Марії в чудотворній іконі Ліської Богородиці і вчитися від неї синівської довіри та молитви, бо ця материнська молитва оновить лице української землі.

Джерело: Ukrainians today